A rovarok hasznosítása a fogyasztók szemszögéből – szakirodalmi áttekintés - Kovács, Krisztina; Szűcs, Róbert Sándor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Tanulmányunk a rovarok fogyasztói hasznosításának aspektusait vizsgálja Európában, különös tekintettel a rovarokat új élelmiszerként elfogadó négy fajra: közönséges lisztbogár, keleti vándorsáska, házi tücsök és alombogár. Elemzésünk során kiemelt figyelmet fordítunk ezek tápértékére, alacsony zsír- és rosttartalmukra, valamint a hagyományos állattartáshoz képest jelentős környezetvédelmi előnyeikre. Tanulmányunk rámutat, hogy bár a rovarfogyasztás Európában viszonylag új, globálisan elterjedt és elfogadott. A rovarok étkezési célú felhasználása számos társadalmi és kulturális akadályt is felvet, melyek leküzdése kulcsfontosságú a szélesebb körű elfogadás érdekében. Az elfogadást támogató jogszabályi környezet kiemelten fontos, beleértve az élelmiszerbiztonsági előírásokat és a megfelelő címkézést.