Excel függvények fejlesztése arányra vonatkozó statisztikai próbához - Fabulya, Zoltán; Hampel, György; Anita, Kiss (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2024)
Kutatásunk céljaként tűztük ki, hogy egyszerűen, széles körben alkalmazható eszközt alakítsunk ki, mellyel egy statisztikai sokaságban tesztelhetjük egy tulajdonságnak megfelelő egyedek arányára vonatkozó hipotézist nagy minták esetén. Több szempont szólt az Excel táblázatkezelő program használata mellett, melyben a Microsoft Excel Visual Basic for Applications szolgáltatással fejlesztett függvényekkel végezhető el a kiértékelés. A statisztikai programcsomagokkal szemben, az Excel számolótáblákon automatizálható a kiértékelés, így gyorsabb és kényelmesebb technikát biztosít. A függvényeink különböző adattípusok mellett képesek akár relációkkal megadható feltételeknek megfelelő egyedek arányának tesztelésére, eredményként a próba szignifikancia értékét képezve. Hibaüzenetet kapunk, ha a nagy mintára vonatkozó feltétel nem teljesül.