Munkával kapcsolatos attitűdök vasútszakmai oktatók körében - Farkas, Attila; Filep, Roland; Dajnoki, Krisztina (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb figyelem szegeződik az oktató-hallgató kapcsolatra, amely már kisiskolás kortól a felnőttképzés területéig hatással lehet a hallgatók sikerességére. A stresszmentes környezet kialakítása a hallgatók mellett az oktatók munkával való elégedettségére is pozitív hatást gyakorol. Célul tűztük ki, hogy feltárjuk a vasútszakmai oktatók hallgatókkal való kapcsolatát, részcéljaink között szerepelt az oktatók szervezethez való viszonyulásának és az oktatói munka során tapasztalt nehézségeknek az elemzése. A leíró statisztikák és az esetek számának elemzése mellett fogalomrendszerezést alkalmaztunk. Az eredmények alapján az oktatók bizakodók és barátságos hozzáállást követnek, úgy érzik, hogy a hallgatók könnyen bevonhatók az oktatásba. A szakmai munkában hallgatói részről inkább az ismeretek hiánya jelent nehézséget, mint a hallgatók hozzáállása. Világosnak találják a szervezet céljait, a szakma iránti elhivatottság jellemzi őket, nagyra értékelik az összetartó közösséget, a képzések szervezésével kapcsolatban is inkább elégedettek. A túlterheltség mellett nehezítő tényezőként jelenik meg a jelenleg működő vizsgarendszer, az oktatási eszközök hiánya és a szűkösen rendelkezésre álló idő. A szervezettől valamivel több támogatást várnának a munkavégzéshez kapcsolódóan. Javasoljuk a szervezet képzési rendszerének oktatók bevonásával történő újragondolását és az oktatók széleskörűbb, személyre szabott támogatását.