Fenntartható versenyképesség általános vizsgálata 9 közép- és kelet-európai ország 10 éves távlatában - Béresné Mártha, Bernadett; Kiss, Anita; Nagy, Tünde Orsolya (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Nemzeti szinten a versenyképesség a gazdaságpolitikai döntések központi kérdése, de vizsgálata során a fenntarthatóság fogalmával együtt kell górcső alá vetni őket. Ennek az az oka, hogy hosszú távon csak azok a gazdaságpolitikai döntések bizonyulnak helyesnek, melyek az adott nemzet természeti, társadalmi és gazdasági értékeit megőrizve, fenntartható módon képesek a versenyképességet növelni. Tanulmányunkban empirikus kutatáson alapuló, számos szakirodalom felhasználásával szekunder kutatást végezve azt vizsgáltuk, hogy milyen tényezők befolyásolták a vizsgálatunk alá vont 9 közép- és kelet-európai ország fenntartható versenyképességét 10 év távlatában, és melyek azok az alapvető tényezők, amelyek figyelmen kívül hagyásával versenyképességi esélyei a jövőben romolhatnak. Külön fejezetben bemutattuk a „közepes jövedelem csapdáját”, és az abban való bennragadásra utaló jeleket. Ismertettük ezen csapda elkerülés és/vagy az abból való kilábalást segítő tényezőit. Úgy véljük, hogy a világban zajló események, és az azokra adandó válaszreakciókat alapjaiban meghatározza, hogy az adott ország éppen csak rövidtávon – tűzoltási jelleggel –, vagy hosszú távon, stratégiai szemüvegen keresztül vizsgálja meg fenntartható gazdálkodásának, versenyképességének alapjait. A GSCI-index összetevői annak komplexitásából kifolyóan világos és reális képet mutatnak be az országok versenyképességéről. Egy biztos, a jövő teljesen más lesz, mint a múlt és a jelen. Az elmúlt pár év megtanított minden országot, hogy gazdaságát úgy kell irányítania, hogy az az állandó változásokra, bizonytalanságokra és a növekvő kockázatokra felkészült legyen bármikor. Ez azt jelenti, hogy a versenyképesség alapjait meghatározó tényezőket minden nemzetnek kiemelt fontossággal kell kezelnie, és mindemellett országának, gazdaságának ellenálló képességét, válságálló képességét erősítenie szükséges. Tanulmányunk hétköznapi módon ismerteti a témát. Ajánljuk éppen ezért mindazok számára, akik felelősségteljesen, hosszú távon gondolkodva, az országuk nemzeti vagyonának gyarapítását és minden állampolgár jólétének növelését tarják döntéseik vezércsillagának. Minden további olyan döntés, mely ezek rovására jön létre, alapjaiban károsítja a nemzetet.