A képernyős eszközök káros hatásai, a káros hatások megelőzésének módjai - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az információs társadalomban megkerülhetetlen az informatikai eszközök napi rendszerességgel történő használata. Ezen eszközök közül sok képernyővel is rendelkezik (Display Screen Equipment, DSE). Céljuk, hogy támogassák az emberek mindennapjait, ugyanakkor a hosszú távú használatuknak számos, az ember egészségére ható káros következménye figyelhető meg. A megfigyelt fizikai hatások közé tartozik az ismétlődő terhelés okozta sérülés (RSI: Repetitive Strain Injury, vagy CTD: Cumulative Trauma Disorder), az izom- és ízületi fájdalom, a megerőltetett vagy fáradt szem, a szív-, hallás-, emésztési és termékenységi problémák, valamint a testmozgás hiánya miatti elhízás. Emellett mentális hatások is előfordulnak: A DSE-k megváltoztathatják az emberi gondolkodást, megtörhetik a cirkadián ritmust, káros hatással lehetnek a memóriára, függőséget, frusztrációt és más negatív érzelmi hatást, nem kívánt viselkedést válthatnak ki. Az eszközök negatív hatásainak minimalizálása érdekében számos ergonómiai ajánlás született, amelyek olvashatók kiadványokban, elérhetők weboldalakon. Jogszabályok is léteznek, amelyek szintén a káros egészségügyi hatások minimalizálását szolgálják a képernyős munkahelyeken. Ugyanakkor az ajánlások, előírások csak akkor érnek valamit, ha a felhasználók otthon és a munkahelyükön is betartják, ill. a munkáltatók betartatják azokat – hosszú távon is.