Ipari digitalizáció – Ipar 4.0 és virtuális valóság (VR) a gyártásban - Simon, János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Az ipari digitalizáció lehetővé teszik a gyártók részére, hogy elemezzék a rendszer virtuális komponenseit, így képesek lesznek módosítani és tervezni ott, ahol valós rendszerben változtatásra van igény. A virtuális valóság technológiája optimalizálja a tervezés folyamatát azáltal, hogy lehetőséget ad a tervezőmérnöknek a módosítások kipróbálására még azelőtt, hogy a végső terméket megalkotnák. A VR betanítási folyamataival modellezhető a gyártási környezetben előforduló élethű és kockázatos szimulációk (mint például a vegyszerekkel történő balesetek, a veszélyes gépek tesztelése és az egészségre káros környezet), anélkül, hogy a dolgozókat valós veszélynek tennék ki. Amennyiben mégis megtörténne a baj, az alkalmazottaknak használható tapasztalata lesz és jobb eséllyel készülnek fel a helyzetre. Valószínűleg az AR ésVR ipari potenciáljának az egyik leglényegesebb jelzője a nagyobb mérnöki vállalatok toborzásának változásában látható. Az utóbbi időben megjelent trendek alapján, a cégek rendkívül nyitottak és aktívan alkalmaznak a játéktervezés terén diplomával rendelkező mérnököket. A felsőoktatásban megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően a fiatal mérnökök ügyesen bánnak az AR/VR technológiával, valamint az IOS/Android mobil eszközök programozásával, így segítenek megvalósíthatóvá tenni az Ipar 4.0 és IoT (tárgyak internete) megoldásokat.