A munkavállalók személyiségtípusának kapcsolata a vezetővel szembeni elvárásaikkal - Tóth, Szimonetta; Kozák, Anita (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
A tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e kapcsolat a munkavállalók személyiségvonásai és a vezetőjükkel szembeni elvárásaik között. Annak érdekében, hogy a dolgozók személyiségtípusa és az előnyben részesített vezetési stílus közötti kapcsolatokat feltárjuk, kérdőíves megkérdezést végeztünk. A kérdőív kérdéseit validált mérőeszközök alapján fogalmaztuk meg, az item-ek a Big Five személyiségmodellhez, a Lewin-féle autokratikus, demokratikus és laissez-faire (ráhagyó) vezetési stílusokhoz, valamint az etikus, a karizmatikus és a transzformációs vezetéshez kapcsolódnak. A mintavételhez hólabda módszert alkalmaztunk, összesen 113 fő töltötte ki a kérdőívet; a kapott eredményekből tehát általános következtetések nem vonhatók le, azok csak a vizsgált halmazra igazak. A kapott adatokat SPSS program segítségével elemeztük, Spearman-féle rangkorrelációs vizsgálatokat és nem-paraméteres teszteket (Mann-Whitney és Kruskal-Wallis) végeztünk. Az eredményeink rávilágítottak arra, hogy a dolgozók szocio-demográfiai jellemzői, valamint személyiségjegyeik és vezetővel szembeni elvárásik között kapcsolat van. Részletező elemzéseink alapján az is kiderült, hogy a válaszadók lelkiismeretességének, neuroticizmusának és tapasztalatokra való nyitottságának mértéke, valamint a vezetővel szembeni elvárásaik között is összefüggések mutathatók ki.