Számítás automatizálása Shapiro-Wilk próbához Royston algoritmusa szerint Excel számolótáblával - Fabulya, Zoltán (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Egy statisztikai sokaság normális eloszlásának tesztelésére számolótáblát alakítottunk ki. A legmegbízhatóbb Shapiro-Wilk próbának Royston szerinti kiterjesztése tette lehetővé, hogy 50 elemszám feletti minta esetén is elvégezhető legyen a vizsgálat. Az Excel számolótábla biztosítja a számítás automatizálását egyrészt azzal, hogy az adat megváltozásakor újraértékelést végez, másrészt programozási lehetőséget biztosít az adatok automatizált lecseréléséhez és az eredmények kigyűjtéséhez a Visual Basic for Applications szolgáltatással. Az elkészített felhasználói felület több minta adatának feltöltését támogatja. A kiértékelő program minden mintán elvégzi a számítást, és egyetlen táblázatba rendezi az eredményeket.