Khi-négyzet próba Excel VBA űrlapjának kialakítása - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Normális eloszlású sokaság szórására vonatkozó hipotézis tesztelésére a khi-négyzet próbát kell alkalmazni. Ennek végrehajtását teszi egyszerűvé és jól áttekinthetővé a Microsoft Excel Visual Basic for Applications szolgáltatásával elkészült alkalmazás, melynek fejlesztése kerül bemutatásra. Egyetlen űrlap biztosítja az adatok megadását, valamint az eredmények megjelenítését az űrlapon elhelyezett vezérlőkkel. A program eseményvezérelt programozási technikával készült el, emiatt felhasználóbarát módon reagál a használat során bekövetkező eseményekre. Matematikai statisztikai ismeretek nélkül is egyszerűen kezelhető a program. A tesztelendő hipotézis olyan listából válaszható ki, melyben minden lehetséges változat elérhető. Az adatok megadásához kiválasztható, hogy a statisztikai minta teljes adatsorát adnánk meg, vagy csak a minta azon jellemzőit, melyek a kiértékeléshez szükségesek. Az eredmények könnyen értelmezhetőek, a számított eredményeken túl egészmondatos válaszként is megjelenik a tesztelendő hipotézisre adott válasz.