Okos stadionok – Hogyan reformálja a digitális ökoszisztéma a sportinfrastruktúra üzemeltetését és a sportszolgáltatások modelljét - Molnár, Anikó (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A stadionok alapvetően befolyásolják sportesemény vonzerejét, hiszen a létesítmény és a kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások is jelentősen hozzájárulnak a fogyasztói érdeklődés növeléséhez, így azok fejlesztése és üzemeltetése közvetlenül és közvetetten is hozzájárul a szcéna meghatározó bevételi forrásainak növeléséhez. A mai stadionok egyre erősödő versenyben vannak az otthoni megtekintés lehetőségeinek fejlődése miatt, melyek jobb alternatívát nyújtanak a mérkőzést követni kívánó tömeg számára. Az erősen digitalizálódó világ olyan technológiai megoldások tárházát nyújtja, amelyek a stadionok különböző aspektusainak augmentálásával versenyelőnyt jelenthetnek a fogyasztók érdeklődésére irányuló kiélezett versenyben. Az utóbbi évek legújabb fenoménja az okos stadion, az üzemeltetésbe integrált okos eszközökkel és a digitalizáció, illetve a felhő alapú rendszerekkel a mérés olyan mértékű megújulását eredményezte, amely gyökereiben változtatja meg a sportszolgáltatások menedzsmentjét és amely a stadion és az azt körülvevő tér minden egységére kiterjed, így javítva a fogyasztói élményeket vagy éppen a hatékony létesítménygazdálkodást.