A hidrogén hatása a földgázszállító csőtávvezetékek integritására - Lukács, János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A hidrogén iránti kereslet világszerte nő, következésképpen nő a hidrogén szállítása iránti igény is. Ennek gazdaságos és hatékony formája a csővezetékes szállítás. Tekintettel arra, hogy ezzel párhuzamosan a földgázszállító hálózat kihasználtságának csökkenése prognosztizálható, logikus a rendszer hidrogén tartalmú közeg szállítására való alkalmazásának célkitűzése. Ennek első lépésében a hidrogén földgázba való bekeverése lehet a járható út. Jelen közlemény célja kettős: egyrészt a hidrogén földgázhálózatba való bekeverése kérdéskörének vázlatos áttekintése, másrészt egy acél cső anyagminőség példáján a vonatkozó kihívások megvilágítása. Összefoglalásra kerülnek a bekeveréssel összefüggő kihívások, a hidrogén okozta károsodási módok, azok csővezetékek integritására gyakorolt hatása, továbbá napjaink hidrogén bekeverési gyakorlata. Egy jellegzetes csővezetéki acél anyagminőség (X52) példáján keresztül bemutatásra kerül az alapvető mechanikai tulajdonságok változása hidrogén és sósvíz közegekben. A megismert tapasztalatok rámutatnak a fokozatosság elve betartásának a fontosságára és a helyi sajátosságok figyelembe vételének a szükségességére.