Fenntarthatóság az oktatásban – a puha skillek megítélése hallgatói szemmel - Zarándné Vámosi, Kornélia; Hukné Kiss, Szilvia; Kovács, Ildikó (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A gyorsan változó társadalmi és gazdasági tényezők következtében mind az oktatás szereplőinek, mind a munkaerőpiac résztvevőinek dinamikus alkalmazkodó képességre van szükségük. Az új munkakörök tömeges megjelenése, az exponenciálisan fejlődő technikai környezet, az innovatív iparágak létrejötte miatt nemcsak a kemény készségek, hanem a puha készségek munkaerőpiaci igényét is egyre inkább magukkal hozzák. A fenntartható munkahelyek térnyerése és szükségességének felismerése azt okozza, hogy az egyre inkább előtérbe kerül a puha készségek fejlesztésére való igény. Kutatásunk során leendő munkavállalók előfeltevéseit vizsgáltuk a munkaerőpiacon megjelenő legkiemelkedőbb elvárt puha készségekkel kapcsolatban. A kutatás eredményei 218 gazdasági felsőoktatásban tanuló véleményének felmérésén alapulnak. Megerősítést nyertek korábbi eredményeink, amelyek azt mutatták, hogy a puha készségek közül kiemelkedő a motiváció, a szóbeli és írásbeli kommunikációs készségek, valamint a stressztűrő képesség. A hallgatói előfeltevéseket összevetve korábbi menedzserek körében végzett interjús megkérdezések eredményeivel láthatóak azok az eltérések, amelyek arra utalnak, hogy a munkaerőpiaci elvárások és a hallgatói előfeltevések eltérnek egymástól.