Három szamócafajta termeszthetőségének vizsgálata ökológiai gazdálkodásban, szalma takarás használatával - Madaras, Krisztina; Gál, Izóra; Csambalik, László; Pusztai, Péter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A megfelelően kiválasztott takaróanyag használatának számos előnye lehet szamócatermesztés során is: a víz megtartásán és a gyomok visszaszorításán kívül csökkentheti a szintetikus kemikáliák használatának szükségességét, melyek ökológiai gazdálkodásban eleve tiltottak. A talaj takarása mellett a fajtaválasztás is kiemelkedően fontos eleme a sikeres öko-szamócatermesztésnek. 2017 őszén, minősített öko-területen állítottuk be kísérletünket szabadföldön szamóca (Fragaria x ananassa) tesztnövénnyel. A bakhátakat 10 cm vastagon a gazdaságban termett gabona szalmájával fedtük be, mely az ökológiai gazdálkodás szemléletéhez közel álló szerves takaróanyag. Két éven keresztül (2018 és 2019) vizsgáltunk három, különböző helyen nemesített, fajtát: a ’Clery’-t, a ’Honeoye’-t, és a ’Kortes’-t. Vizsgáltuk a fajták szalma takarással tapasztalható koraiságát, tövenkénti átlagos termésmennyiségét, átlagos tövenkénti zöldtömegét, a bogyók átlagos méretét és a tövenkénti átlagos bogyószámot. A ’Clery’ mutatkozott mindkét évben a legkoraibb fajtának és nevelte a legnagyobb méretű bogyókat a három vizsgált fajta közül, viszont a termések számát tekintve alulteljesített. A tövenkénti átlagos termésmennyiség tekintetében a ’Honeoye’ emelkedett ki a fő termő évben (2019-ben), míg az átlagos tövenkénti zöldtömeg vizsgálata mindkét évben kimutatta, hogy a ’Kortes’ szignifikánsan kisebb lombozatot nevel, mint a másik két fajta. A nem piacos termések arányában nem találtunk szignifikáns eltérést a három fajta között. Összességében kísérletünkben a ’Clery’ tetszetős, élénkpiros nagyméretű bogyóival, a ’Honeoye’ pedig kiemelkedő mennyiségű termésével és erős lombozatával megállta a helyét ökológiai gazdálkodás körülményei között, míg a ’Kortes’ fajta gyengébben teljesített több mért paraméter szempontjából is, ezért kevésbé ajánlható öko-termesztésre.