Kano modell alkalmazása a logisztikai szolgáltatók kiválasztása során - Horváth, Adrienn; Kotsis, Ágnes (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A vevői elégedettség elérése a versenyelőny megszerzésének egyik fő eszköze, a legtöbb vállalat számára prioritás a stratégia kialakításában. Annak megértése azonban, hogy mi eredményez vevői elégedettséget, korántsem ennyire egyértelmű. Mind a mai napig élénk vita tárgyát képezi. Ahhoz, azonban, hogy pontos képet kaphassunk a vevők elégedettségéről és az azt befolyásoló tényezőkről, jó mérőeszközzel kell, hogy rendelkezzünk. Ezen túl pedig elengedhetetlen az eredmények helyes elemzése is. A gyakorlatban sok vállalat /méri a vevői elégedettséget, eredményeik feldolgozására azonban nem mindig rendelkeznek megfelelő eszközzel. A vevői elégedettség sok esetben egyfajta piaci hatékonysági mérőszám, és ennek elérése az üzleti siker alapja. A szolgáltatások színvonalának mérése során elterjed egy vagy több dimenziós módszerek közül mi a Kano modell használatát vizsgáljuk. A cikknek célja, hogy szisztematikus szakirodalmi elemzés során megismerjük, a Kano modell használatának gyakoriságát a logisztikai szolgáltatók kiválasztásánál, illetve, hogy milyen megközelítéseket és szempontokat használnak a logisztikai szolgáltatók értékeléséhez. Továbbá a modell milyen más modellekkel kapcsolható össze és használható a szolgáltatók kiválasztására is.