Bükk faanyag impedancia tomográfos vizsgálata - Szakálosné Mátyás, Katalin; Gubányi, Gabriella (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A bükk álgesztesedését vizsgáló számos külföldi és hazai szerző, sok esetben eltérően vélekedik a kiváltó és befolyásoló tényezők tekintetében, azonban az bizonyos, hogy a megváltozott klimatikus jellemzők, hidrológiai viszonyok, hőmérsékletingadozások elősegítik a faanyag minőségének, szerkezetének, összetételének átalakulását. A ’90-es évektől napjainkig sokféle próbálkozás történt a fahiba kimutatására lábon álló fák esetében. Kutatásunk célja volt – alapozva arra a tényre, hogy vezetőképességbeli különbség áll fenn az egészséges és a rendellenes farész között – az impedancia tomográf alkalmazásának gyakorlati vizsgálata és elemzése, az álgeszt detektálásának lehetőségeként. Megállapításra került, hogy amennyiben az álgesztesedés tényének a feltárását szeretnénk még élő, lábonálló faegyedek esetében meghatározni és a gesztesedés mértékét megállapítani, úgy a módszer alkalmazható.