Szállodai költségtakarékosság és/vagy utazói élmény? - Mondok, Anita (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
A külpiaci erőforrásoktól függő országokban jelentősen megemelkedtek a közműszolgáltatások árai, mely a szálláshely szektort is erősen érinti. Emellett a vendégek egyre nagyobb elvárásokat támasztanak az általános vendégélmény kapcsán. A cikkben a hazai szállodák általános költségtakarékossági gyakorlata vizsgálata mellett fókuszba kerülnek a magyar wellness szállodák, felmérve, hogy a piaci szereplők milyen arányban döntöttek az átmeneti vagy végleges bezárás mellett. A hotelek gyakorlati megoldásai mellett mélyinterjúk eredményeit mutatja be a cikk, amely a debreceni szállodai piacra irányul, ami komplex kínálatával jól reprezentálja az országos folyamatokat is. Noha 2022 ősze folyamán a hotelek bezárási hullámát prognosztizálták, a leállások kora nem köszöntött be, külső környezeti tényezők oly mértékben támogatták az ágazatot, hogy az üzemeltetők kitartottak a nyitvatartás mellett. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy a szereplők mekkora hányada képes hosszú távon a piacon maradni.