Tehetetlenségi rendszer (inerciarendszer) a félkör pályán történő oda-vissza mozgás egyirányú lineáris mozgássá való alakításához - Gerőcs, Attila; Wisznovszky , Elena Stela; Komjaty, Andrei (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Ez a tehetetlenségi rendszer egy m tömegű dugattyúból áll, amelyet egy félkör alakú pálya mentén mozgatnak, amely pályát egy félkört követő íves cső ürege biztosítja, egy erőhenger által parancsolt mozgástörvény szerint, egy motorral hajtott bütyök segítségével. Ily módon a rendszer olyan vonóerőt tud elérni, amely lehetővé teszi annak a járműnek az egyirányú mozgását, amelyre ez a rendszer fel van szerelve.