Zöld hidrogén - Támba, Vénusz Rea; Nagy, Nóra (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2023)
Jelen kutatásban a zöld hidrogén, mint megújuló energiaforrásokból előállított hidrogén lehetőségeit mutatjuk be. A hidrogén a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére jó megoldás lehet, egyre nagyobb iránta az érdeklődés és a kereslet. A hidrogént egyébként univerzális jellegű energiahordozónak is nevezhetjük, hiszen számos célra és széles teljesítménytartományban alkalmazható. A közeljövőben a hidrogén alkalmazható lesz például mobiltelefonok, laptopok energiaforrásaként. Ide sorolható még a hidrogén hajtású autók is. Ilyen sokrétű felhasználási lehetőség a hagyományos energiahordozókra általában nem áll fenn, ezért is lenne nagyon kedvező, ha a hidrogént káros anyag kibocsátása nélkül állítanák elő és használnák fel. Az elsődleges cél a hidrogén környezetkímélő előállítás, napjainkban zöld hidrogénnek nevezzük az így előállított hidrogént. A következő évtizedekben sok fejlesztés vár még erre az ágazatra. A jövőbeli fejlődés mindenképp ebbe az irányba mutat, amire érdemes várni és fejleszteni. A jövő generáció tisztább jövője érdekében mindenképp célszerű ezen fejlesztési szegmensre nagyobb figyelmet fordítani.