Az IKT eszközök és a kontrolling jelentősége a mezőgazdaságban, különös tekintettel a szoftverekre és mobil applikációkra - Nagy, Szeréna; Lakatos, Vilmos (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
A digitalizáció egy olyan folyamat, amely minden ágazatban teret hódít, így a digitális technológiák nélkül elképzelhetetlen a modern mezőgazdaság is. A digitalizáció szerves részét képezik az IKT eszközök, az IoT és a Big Data is. A precíziós mezőgazdálkodás egyik alappillére a digitális technológiák alkalmazása. A KAP 2023-2027-es időszakra kilenc általános célkitűzést fogalmazott meg, az egyik átfogó célkitűzése a mezőgazdaság digitalizációja (Európai Bizottság, 2021). A digitális eszközök használata által jelentősen nő az adatok mennyisége, ezért szükséges a vállalati információs rendszerekben történő integrálás, amelyek segítik a gazdálkodói döntéshozatal hatékonyságát. A precíziós mezőgazdaság fogalma lassan beépül, összekapcsolódik a Smart Farming vagyis a Mezőgazdaság 4.0 fogalmába, ugyanakkor a precíziós mezőgazdálkodás működése egyre inkább egy integrált farmmenedzsment rendszerré válik és hatással van a teljes termékpályára. A farmmenedzsment szoftverek, adatelemző programok, mobilapplikációk a digitális mezőgazdaság alappillérei, amelyek többféle szempontból is segítik a gazdákat, és amelyek használata által a gazdaság irányítása egyszerűbb, átláthatóbb, hatékonyabb. A jelenlegi kutatás célja, hogy bemutassa az IKT szerepét a mezőgazdaságban, azokat a mobilapplikációkat és szoftvereket, amelyek az európai és romániai piacon is elérhetőek a gazdák számára, illetve betekintést nyújtson a precíziós mezőgazdálkodás alakulásában az európai és a romániai piacon.