Az ellátási lánc menedzsment gyógyszeripari aspektusai - Hattayer, Melinda; Gál, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Az ellátási lánc menedzsment kiemelkedő téma a gyógyszeriparban, és számos irányelv szabályozza. Minden típusú szállítási módnak megvannak az előnyei és a hátrányai is: általában magát az anyagot/terméket (minőség és mennyiség), a rendelkezésre álló időt, az árat és az útvonal bonyolultságát veszik figyelembe. A többi résztvevő (brókerek, forgalmazók stb.) szerepét is fel kell mérni, értékelve a tevékenységükhöz kapcsolódó kockázatot. Ennek az értékelésnek a legfontosabb eleme az általuk értelmezett GxP (gyógyszerfejlesztés helyes gyakorlata) megfelelőségi szint, ennek alapján tudjuk meghatározni a termékbiztonságot esetlegesen befolyásoló kockázatot. Kockázatcsökkentő intézkedéseket kell tenni olyan esetekben, amikor a számított RPN számok túl magasak, és felül kell vizsgálni a megtett intézkedések hatékonyságát is. A COVID-19 járvány és következményei miatti nehézségek bizonyos anyagok iránt nagyobb keresletet eredményezhetnek, ami azt jelenti, hogy elengedhetetlen a műszaki-logisztikai háttérmegállapodások megléte a hatékony kiszolgálás érdekében.