Kollaboratív robotok ipari alkalmazása – Áttekintés - Kóczi, Dávid; Sárosi, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2022)
Az emberek és a robotok közötti együttműködésre már az első ipari robotkarok megjelenése óta igény jelentkezik. Ennek az együttműködésnek számos fizikai, jogszabályi, illetve szabványi feltétele van. Ebben a cikkben bemutatásra kerül milyen arányban használják az iparban az együttműködő robotkarokat, továbbá leírja milyen formái léteznek az ilyen jellegű ember-gép kapcsolatnak. Megvizsgálja, hogy mely szabályozásoknak kell megfelelnie a kollaboratív robot biztonságos és szabványos tervezése és üzemeltetése esetén, alapul véve az “ISO/TS 15066 Robotok és robotszerkezetek. Kollaboratív robotok” technikai specifikációt. Ezt követően alkalmazási példákon keresztül kerülnek bemutatásra különböző megoldások, esettanulmányok. Végezetül értékelésre kerül milyen lehetséges irányok mutatkoznak az ember-robot együttműködés során, figyelembevéve az átalakulóban lévő „2006/42/EK” Gépdirektívát.