A magyarországi gazdálkodó szervezetek szoftverkörnyezetének empirikus vizsgálata - Horváth, Ádám Béla (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Ez a tanulmány egy kérdőíves felmérés eredményeire támaszkodva azt a kérdést vizsgálja, hogy a magyarországi gazdálkodó szervezetek üzleti tevékenységei milyen mértékben támogatottak különböző szoftveres megoldásokkal. A beérkezett 498 válasz egymástól jelentős mértékben eltérő mintázata és a szoftver-környezet egyes elemei között mutatkozó relatív alacsony korrelációja egy olyan, új értékelési rendszer kialakítását tette szükségessé. Az új elemzési eljárás képes az egyes gazdálkodó szervetek által rendszeresített szoftver-környezeteket a korábbi kutatásokban tapasztaltaknál részletesebben elemezni, de robosztus marad a válaszokban mutatkozó jelentős különbségekre. A korábban publikált elméleti eredményekre, valamint a kvantitatív kutatásokban bemutatott eljárások tapasztalataira építve ez az elemzési módszertan a feltáró faktorelemzésen (EFA) és a részben arra épülő konfirmatív faktorelemzésen (CFA) alapul. A kutatásomban igazolódott, hogy ezen mutatószám-rendszer be tudja tölteni más modellekben a magyarázó-változó szerepét, így objektív módon, kvantitatív eszközök segítségével mérhetővé vált az IKT-infrastruktúra az azt üzemeltető gazdálkodó szervezetekre gyakorolt hatása.