A főbb szántóföldi növények strukturális változásának alakulása és jövőbeni kilátásai a Dél-Alföld mezőgazdaságában - Kovács, Helga (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Magyarország területének mintegy 80%-a termőterület, melynek részét képezi az erdő, nádas, halastó és a mezőgazdasági területek. Az ország különböző részein más-más termelésszerkezet alakult ki a természetföldrajzi adottságoktól és a kulturális tényezőktől függően, ami régiónként eltérő időbeli változásokat mutat. A dolgozat célja annak tanulmányozása, hogy miként változott a Dél- Alföldön termesztett főbb szántóföldi növények (búza, kukorica, napraforgó és repce) termőterülete és termésátlaga a 2000 és 2019 közötti időszakban. Egyszempontos varianciaanalízist (ANOVA) alkalmaztam annak eldöntésére, hogy a vizsgált szántóföldi növények termőterületeinek részesedése az ország fő régióiban szignifikánsan különbözik-e egymástól. Megvizsgáltam továbbá a búza, a repce, a napraforgó és a kukorica vetésterületének az országosan megművelt termőterületekből való részesedése trendjeit. Az elemzéshez a KSH adatbázisait alkalmaztam.