A Hajdú-Bihar megyei sportszektorban működő sportvállalkozások jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata - Koroknay, Zsuzsa; Bácsné Bába, Éva (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A sport napjainkra egyre inkább meghatározó iparággá válik. A mérhetőség iránti igény itt is előtérbe került a vezetői szinteken. Jelen tanulmányban a sportvállalkozások pénzügyi adatait tekintettük át. A pénzügyi adatokat felhasználva megvizsgáltuk a jövedelmezőségi helyzetét azoknak a sportvállalkozásoknak, amelyek székhelye Hajdú-Bihar megyében van. Adatbázisunkat az OPTEN Céginformációs szervezet segítségével állítottuk össze. Mintánkba azon sportvállalkozások beszámolói kerültek, amelyek főtevékenysége TEÁOR szám szerint 931 Sporttevékenység. Összehasonlítás érdekében a vállalkozásokat tevékenységi kör és árbevételi kategóriák szerint csoportosítottuk. Összességében elmondható, hogy kedvezőbb jövedelmezőséggel rendelkeznek azok a vállalkozások, melyeknek árbevétele 50 001 - 100 000 eFt között van. Tevékenységi körüket tekintve, pedig a sportlétesítményeket működtető vállalkozások jövedelmezőségi helyzete a legkiegyensúlyozottabb.