Hozammenedzsment és ároptimalizáció a hotelszektorban - Fazekas, Lajos (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
Jelen munkámban a szállodaipar működését alapjaiban megváltoztató folyamatokkal, így a dinamikus árazással, a hozammenedzsmenttel és az ároptimalizációval foglalkozom. Ezen folyamatok az utóbbi évek során komoly hatást gyakoroltak a szállodák működésére. A hotelek célja az utóbbi években, hogy megfelelő szegmentáció segítségével minden vendég, minden vevő számára ideális ajánlatot tudjanak nyújtani, növelve ezzel a fogyasztók lojalitását, márkahűségét, visszatérési hajlandóságát. A hozammenedzsment rendszerek alkalmazását ma már a hotelek minden részlegére ki kell terjeszteni annak érdekében, hogy az esetlegesen kisebb nyereséget hajtó részlegek más osztályok felé irányítsák a vendégeket, így növelve a teljes tartózkodás során elért haszon teljes mennyiségét. A teljes hotelszektor működésére is kihat ugyanakkor az online utazásszervezők megjelenése, akik a korábbi utazási irodáktól teljesen eltérő szemlélettel szervezik útjaikat, támaszkodva ennek során azokra a nagy online minősítő rendszerekre, amelyek a magánfelhasználók fogyasztói döntéseire is komoly hatással vannak.