A mesterséges intelligencia lehetséges hatása(i) a „munka világára” - Nagy, Valéria; Hajdu, Vanda (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2021)
A munka mindig is életünk része volt. Fizikai és szellemi tevékenységünk révén nyílik lehetőség társadalmi fejlődésre és a gazdaság átrendezésére (adott esetben gazdasági növekedésre). Az életen át tartó tanulás (LLL = lifelong learning) pedig – akár formális, akár informális vagy éppen non-formális – ahhoz segíti hozzá az emberiséget, hogy olyan teljesítményképes tudásra tegyen szert, amely állandó cselekvésre sarkallja. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a ’munka’ szláv jövevényszó (valószínűleg indoeurópai eredetű) és kín, gyötrelem, vesződség, szenvedés, erőlködés, erőfeszítés jelentésekkel bír. Az ipari forradalmakat megtestesítő folyamatos technikai, technológiai innovációk révén már szükségszerűen megjelent szempontként a monoton emberi munka, illetve az emberre ártalmas munkavégzés kiváltása gépekkel. Napjainkban pedig a munkavállalói élménynek is egyre inkább előtérbe kell kerülnie. A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek között ez utóbbi is ott húzódik, hiszen e technológia alkalmazásával olyan munkakörök jöhetnek létre, ahol az emberi gondolkodás, a kreativitás, az egyediség a legfontosabb készségek, képességek. Közleményünk e témában enged elmélyedni egy kicsit. Az utóbbi néhány év (tudományos) írásművei, szakpolitikai és statisztikai dokumentumai, valamint egyéb ismeretterjesztő művek alapján reflektív gondolatok formájában felvillantja a mesterséges intelligenciának a munka világában érzékelhető lehetséges hatásait, vagyis a benne rejlő lehetőségeket és kihívásokat. Ezt sejteti a közlemény címe is, lévén hogy előnyökről és hátrányokról még nem beszélhetünk, hiszen nem kiforrott technológiáról van szó, hanem a bevezetési fázisában lévőről.