Egy folyóirat adatait tartalmazó adatbázis koncepciós modelljének elkészítése - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2020)
A Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok című folyóiratban számos magyar és külföldi szakember színvonalas publikációja jelent meg 2006 óta. Annak érdekében, hogy az eddig megjelent, illetve a későbbiekben megjelenő számokban található információk hatékony módon kinyerhetők legyenek, egy adatbázis létrehozásának ötlete merült fel, amelynek megvalósításához az első lépés a koncepcionális modell elkészítése, amely jelen cikk tárgya. A létrehozott egyed-kapcsolat modell – amely 3 egyedhalmazt, 39 attribútumot és 3 kapcsolatot tartalmaz – alkalmas arra, hogy relációs sémává konvertálva, majd SQL-alapú adatbázis-kezelőben megvalósítva kiszolgálja a folyóirattal kapcsolatos jelenlegi információs igényeket.