A III. progresszivitási szint nehézségeiről az aktuális magyar egészségügyben néhány logisztikai összefüggés tükrében - Kiss, Tímea; Gál, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2020)
Manapság sok cikk és könyv olvasható a magyar egészségügy problémáiról. A legfontosabb témák például az orvosok és az orvosi személyzet migrációja és külföldön történő munkavégzése, valamint a pénzügyi nehézségek. Ezért sok munka azokra az emberekre hárul, akik itt maradnak, és itt dolgoznak. Végtelen munkaidővel rendelkeznek, az elismerés (sem pénzzel, sem megbecsültséggel) és a reménytelenség érzése mellett. Tény, hogy az öngyilkosság gyakori az orvosok és az egészségügyi szolgáltatók körében. Másrészt a betegeknek sokat kell várniuk a zsúfolt várakozási helyiségekben, és hosszú várakozási listákkal kell szembenézniük, így kétségbeesésük és csalódásuk is érthető. Ezen problémák akár valósak, akár véltek, szükséges velük foglalkozni.