Gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésének pénzügyi előkészületei - Zsótér, Brigitta; Bagi, Bence (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2020)
Egy Bács-Kiskun megyei gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésének pénzügyi tervezését végeztük el. Már megvalósult, hasonló jellegű üzemek látogatását és a befektetőkkel készített interjúkat követően megterveztük a saját beruházásunkat. A legnagyobb üzemmérettel rendelkező vállalat 50 partnerrel rendelkezik, akik megközelítőleg 1000 hektáron gazdálkodnak. Főként bodza és almalé sűrítményt állítanak elő. A pályázati lehetőségeket figyelembe véve számoltuk ki a pénzügyi előkalkulációinkat. Két forgatókönyvet készítettünk. Az egyiknél figyelembe vettük a rendelkezésre álló pályázati forrásokat, a másikat pedig kizárólag saját tőkéből finanszírozva terveztük meg. Mindkét szcenárió esetén alkalmaztuk a DPB, NPV, IRR és a PI mutatókat. Természetesen a pályázat által finanszírozott forgatókönyv eredményei a kedvezőbbek, tehát ezt érdemesebb megvalósítanunk a jövőben.