A tiszai ciánszennyezés néhány környezeti hatása - Czibolya, Anita (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
A tiszai ciánszennyezés egy több ország területét érintő környezeti katasztrófa volt. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló ciánfolt két hét alatt vonult le. A csernobili atomkatasztrófa óta történt legnagyobb környezeti katasztrófának is nevezték.