A láncos tárolás helymegtakarításának vizsgálata - Oláh, Judit; Pauluk, Júlia (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
Minden termelő vállalat életében nagyon fontos szerepet kapnak a készletek, illetve az, hogy a raktár működése zavartalan legyen, ezért elengedhetetlen a folyamatok folyamatos felülvizsgálata, új eljárások alkalmazása, hogy a hatékonyságot növeljék. A raktár működése folyamatosan változik, új, a hatékonyabb munkavégzést elősegítő eszközöket, rendszereket vezetnek be. Igyekeznek javítani a munkakörülményeken, a biztonságon, a folyamatok átláthatóságán és egyszerűsíteni azok nyomonkövetését. Kutatási célként a „láncos” tárolás helymegtakarításának vizsgálatát tűztük ki egy gumiabroncsgyártó vállalat raktárában. Első hipotézisünk az volt, hogy valóban helytakarékosabb a „láncos” tárolás. Második hipotézisként pedig azt fogalmaztuk meg, hogy 15% ennek a helymegtakarításnak a mértéke. A vizsgálat során egyaránt használtunk primer és szekunder kutatásokat. A primer kutatások során foként a raktárosokkal készítettünk interjúkat, melyek révén alaposan feltérképeztük a raktár működését. A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy valóban helytakarékosabb a „láncos” tárolás. Az éves átlagkészletből és a július hónapi napi készletből kimutatott átlagos helymegtakarítás valamelyest eltér egymástól, viszont az első hipotézisünket mindkettő alátámasztja. A második hipotézisünket nem sikerült igazolni, ugyanis alábecsültük a megtakarítás nagyságát, hiszen a „láncos” tárolással 22-25% között mozog ez az érték szemben a becsült 15%-kal.