Informatikai infrastruktúrák biztonsága a hazai egészségügyi ellátásban - Tisóczki, József (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
A biztonságot —különösen napjainkban — nem lehet egy egzakt kifejezéssel definiálni. A betegbiztonság egy „széles sávban” értelmezett komplex fogalom. A biztonságos betegellátás folyamatos biztosításához számos orvos-szakmai, műszaki-technológiai, energetikai, informatikai és logisztikai szakmaterület együttműködése szükséges. Ezek egyikének üzemzavara esetén már sérülhet a betegbiztonság. Jelen tanulmányomban egy rövid áttekintést adok a hazai egészségügyi ellátó-rendszer felépítéséről, kapcsolatrendszeréről. Ismertetem a létfontosságú rendszerelemek, mint fogalom létrejöttének indokoltságát, meghatározását, területeit és az alapokat adó főbb jogi szabályozókat. Különös tekintettel fókuszálok a kiemelten védendő kritikus infrastruktúrák (KIV) alá tartozó egészségügyi ellátó-rendszerek informatikai rendszereinek üzemeltetésére, annak folyamatosan változó kihívásaira. Tanulmányom aktualitását adja az egyre nagyobb intenzitással megjelenő és mérhető kibertámadások gyakorlata, valamint a különleges adatoknak minősülő személyes egészségügyi adatok védelme. Megállapításom, hogy az egyén felelősségteljes informatikai infrastruktúra használata legalább akkora hatással van a biztonságos IT üzemre, közvetett módon a betegbiztonságra, mint a legkorszerűbb technológiák bevezetése és azok magas szintű használata.