Mikrohullámú energiaközléssel kombinált Fenton-eljárás hatékonyság-vizsgálata a szennyvíztisztításban - Jákói, Zoltán; Hodúr, Cecilia; Szalay, Dóra; Vágvölgyi, Andrea; Beszédes, Sándor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2019)
Kutatásunk során a mikrohullámmal intenzifikált Fenton-reakció alkalmazhatóságát vizsgáltuk húsipari szennyvíz kezelése esetén. A kísérletek során figyeltük a Fenton-reakcióhoz szükséges reagens (Fe2+ és H2O2) adagolási dózisának és a közölt mikrohullámú energiának a kémiai oxigénigény (KOI) csökkentésére (és így a szervesanyag-tartalom csökkentésére) gyakorolt hatását. A kutatási eredményeink igazolták, hogy a szervesanyag-eltávolítási hatékonyság az alkalmazott Fe2+/H2O2 aránytól és az összes közölt MW energiától is függ. Magasabb dózisú Fenton-reagens nagyobb mértékű KOI-csökkenést eredményezett, a mikrohullámú energiaközlés pedig képes az oxidációs reakció hatékonyságát növelni – magas közölt MW energia esetén adott KOI-érték csökkenéshez jóval kevesebb reagens is elegendő volt. A kísérletek során azt is igazoltuk, hogy a dielektromos veszteségi szögtangens mérésével a szervesanyag-eltávolítás pontosan és könnyen nyomon követhető.