Egymintás t-próba programozható kialakítása Excel VBA környezetben - Hampel, György (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Az Excel számolótáblák egyszerűen használható lehetőséget biztosítanak számítások elvégzésére, s mindezt úgy, hogy adatváltozás esetén automatikus újraszámítás történik. Ezt kihasználva elegendő csak egyszer kialakítani a számolótáblát, melyet így újból felhasználhatunk más bemenő adatok esetén. A Visual Basic for Application (VBA) szolgáltatással minimális programozói ismeret birtokában a bemenő adatok cseréjét programozottan is elvégezhetjük. Egymintás t-próba többszöri végrehajtását automatizálni tudjuk. Statisztikai számításokat biztosító programok használata során az újabb kiértékeléseket csak manuálisan tudjuk kezdeményezni. Nagy előnyt biztosít számunkra az Excel VBA ismétlődő kiértékelések során. Bemutatásra kerül a számítások automatizált elvégzéséhez szükséges felhasználóbarát kezelőfelület kialakítása ez Excel táblázatkezelő program segítségével.