Miért beteg a magyar futball még mindig? A magyar labdarúgás játékos piacának jellemzése - Balogh, Renátó; Dajnoki, Krisztina; Bácsné Bába, Éva (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Már a 70-es években elhangzott, hogy beteg a magyar labdarúgás, mert a magyar játékosok elmaradnak a külföldi társaiktól. Napjainkban továbbra is érzékeljük a magyar futball sportszakmai és gazdasági hátrányát a nyugat-európai országokétól, ezért merült fel a magyar játékospiac vizsgálatának szükségessége. A vizsgálatot a szomszédos horvát és szerb bajnokságok összehasonlításával végeztük el, négy szempont a játékoskeretek átlagéletkora, az idegenlégiósok aránya, a játékosok átlagos piaci értéke, illetve a bajnokságok transzferegyenlege alapján. Megállapítottuk, hogy minden viszonylatban a legrosszabb (legidősebb játékosok, legnagyobb idegenlégiós arány, legalacsonyabb átlagos piaci érték, legkisebb transzferegyenleg) kondíciókkal a magyar bajnokság rendelkezik. Kutatásunk alapján beazonosítottuk, hogy a magyar játékospiac a „szállítók” csoportjába tartozik, bár a szállítás volumene még alacsonynak tekinthető. Ezt többek között magyarázza az is, hogy a magyar játékosok nem érdekeltek a külföldre történő szerződésben, hiszen a játékosok fizetése eléri a kisebb bajnokságokban megszerezhető fizetések mértékét.