A lakóhelyi szuburbanizáció hatásainak vidékszociológiai vizsgálata Deszken - Vikor, Zoltán Ágoston; Kis, Krisztián (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
A hazánkban jellemzően a ’90-es évektől kibontakozó szuburbanizációs folyamatok jelentős hatással voltak, illetve vannak az érintett települések társadalmi-gazdasági helyzetére és fejlődésére. A szuburbanizáció hatására egy sajátos vidéki tér jön létre, ahol a városi és vidéki funkciók keverednek, illetve ütköznek. Tanulmányunkban e sajátos vidéki tér elemeit, főbb jellemzőit vizsgáltuk a lakóhelyi szuburbanizáció tükrében, a szegedi nagyvárosi településegyütteshez tartozó Deszk példáján. Célunk a vidéki teret meghatározó jellemzők vizsgálata volt Deszk két településrészén, ami lehetővé tette a szuburbanizáció hatásainak elemzését. Kutatásunk során akonstruktivista vidékszociológia megközelítésére támaszkodva vizsgáltuk a lokalitás, a vidékreprezentáció és a lakosok mindennapi életének jellemzőit. A kutatás alapján megállapítható,hogy a szuburbanizáció hatására megváltoztak, átalakultak a vidéki tér, a térhasználat, a helyi társadalom, a mindennapi élet, valamint a vidékreprezentáció jellemzői.