A digitalizáció szerepe és jelentősége a modern mezőgazdasági vállalkozásoknál egy kutatás tükrében - Berta, Olga (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Az digitalizáció egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a mezőgazdasági szereplőkkörében, amelyek segítségével hatékonyabb mezőgazdasági működés, illetve fejlesztés valósíthatómeg. Az informatikai alkalmazások és a mezőgazdaság viszonya felfedezhető a termelésitechnológiák összehangolásában, a mezőgazdaság, vagy az ennél tágabb értelmezést jelentőagribusiness árutermelési és piaci igazgatása, valamint a fejlesztések közötti kapcsolat egyértelműenrajzolódik ki. A mezőgazdasággal kapcsolatos információk, mint például az inputok, piacok, ár,infrastruktúra, technológiai változások informatikai ismerete alapvető eszköze lett a mezőgazdaságifejlesztéseknek. Ebbe a folyamatba szerversen integrálódik a precíziós mezőgazdaság, mely, mint aneve is mutatja a mezőgazdasági eszközök működtetésében rejlő tartalékok kihasználásán, aprecízebb eszközhasználaton alapul. Az elmúlt időszakban kezdtek elterjedni a rendszer egyes részeihazánkban is szélesebb körben. A tulajdonos számára széleskörű információt szolgáltat amunkavégzési folyamatokról, amit fel tud használni a későbbi döntéshozatalnál, így a menedzsmentmunkáját is könnyíti, illetve jelentősen befolyásolja. Kutatásom során egy kérdőív segítségéveligyekeztem feltérképezni a hazai agrárvállalkozások vezetőit és informatikához való viszonyukat,attitűdjüket. Arra kerestem a választ, mely tényezők befolyásolják az agrárszervezeteket azinformációs rendszerek, precíziós eszközök használatában.