Teljesítménymérés a közúton - Csipkés, Margit; Nagy, Lajos; Nagy, Orsolya Bernadett (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Az ellátási lánc működéséhez elengedhetetlen a megfelelő áruszállítás kialakítása, mivel az áruszállítást végzők kötik össze a lánc szereplőit és hoznak létre ezzel logisztikai láncokat. Cikkünkben a szállításhoz kapcsolódó olyan mutatószámokat mutatunk be, melyek nélkülözhetetlenek a döntési folyamatokban. Minden szállításnál fő célként kell kitűzni, hogy az alapanyag a termelőüzembe, illetve, hogy az elkészített termék a fogyasztóhoz jusson el minél rövidebb idő alatt, minél kisebb költség felhasználásával. Anyagunkban a magyarországi árutovábbítás leggyakrabban használt formáját a közúti szállítást/szállítmányozást/fuvarozást választottuk. Ennek oka, hogy a legtöbb általunk vizsgált szervezet napjainkban is legnagyobb hányadban ezt a formát alkalmazza (mind a hazai, mind a nemzetközi szállításnál is). Anyagunkban kitérünk a szállításnál használható teljesítménymérési mutatókra is (átfutási idővel, illetve a minőséggel kapcsolatos mutatókra).