Elektromos autók és töltőpontok kialakításának és használatának vizsgálata Szegeden (ELIPTIC) - Farkas, Ferenc; Gál, József; Tóth, István Tibor; Péter-Szabó, István; Bíró, István; Véha, Antal (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2018)
Tágabb és szükebb környezetünkben is - a jelentős autóipari fejlesztéseknekköszönhetően - egyre nagyobb figyelem irányul az elektromos meghajtású járművekre. Szegeden sokévtizede közlekednek villamosok és trolibuszok, az utóbbi években önjáró változatban is. Ezzel együtta lakosság elektromos meghajtású autó vásárlási aktivitása is növekszik, amely egyrészt kedvezőkörnyezeti hatásokat okoz Szegeden, viszont új feladatokat is tűz ki a megfelelő működtetésükérdekében. A hagyományos üzemanyag-töltőállomások szerepe változik-e meg, egészül-e ki vagyegy egészen más rendszerű energia utánpótlási módot kell kialakítani? Kérdőíves felmérésünkkelfelmérjük a lakosság ez irányú ismeretét, megkérdezzük véleményét és választ keresünk a felmerültkihívásra. Vizsgálatunk egy több éves (H2020) projekt része, amely a közösségi közlekedés mellettaz egyéni közlekedés elektromosításának lehetőségeit tárja fel.