PVC/CPE és PVC/PMMA blendek mechanikai tulajdonságainak összehasonlítása - Román, Krisztina; Zsoldos, Gabriella (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A tanulmány célja az egyes PVC blendek mechanikai tulajdonságainak meghatározása és eltérő keverékek tulajdonságainak összehasonlítása. A PVC-t gyakran elegyítik más polimerekkel a mechanikai tulajdonságainak javítása érdekében. A CPE és a PMMA jelentős módosításokat okoz a keverék szerkezetének morfológiájában. A szívóság javítása érdekében CPE-t Klórozott polietilén) és a szilárdsági tulajdonságok hatásának növelésére PMMA [poli(metil-metakrilát)] polimert alkalmaztunk. Bizonyítottan mind a kettő anyag tulajdonság javító hatással rendelkezik, és összeférhető a PVC-vel. A blendeken végzett mechanikai vizsgálatok, mint: szakítóvizsgálat, ütővizsgálat, hajlító vizsgálat, keménységmérés bizonyítják a szerkezeti változásokat. Az eredmények alapján a PMMA-t tartalmazó keverék ütővizsgálata során az anyag rigedségét, a szakítóvizsgálatból a cellák morfológiájára következtethetünk.