Az abrazív vízsugaras vágás alkalmazhatósága forgácsoló megmunkálási műveletekre - Kun-Bodnár, Krisztina; Kundrák, János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Napjainkban a vízsugár páratlan a vágási eljárások számos vonatkozásában, és megváltoztatta sok termék gyártásának módját. Az abrazív vízsugár többféle műveletre is képes. A vízsugaras vágás legnagyobb előnye más eljárásokkal szemben, hogy ez egy hideg vágási eljárás, mely nem okoz roncsolódást az anyagban, és gyakorlatilag bármilyen anyag vágására alkalmas. Darabolásra elterjedt a használata. Sokirányú kutatás folyik alkalmazásának kiterjesztésére alakos felületek megmunkálására. A cikk az alternatív abrazív vízsugaras műveletek közül a forgástest megmunkálását tárgyalja részletesebben, hiszen az abrazív vízsugár kiváló tulajdonságai miatt esélyes, hogy ezt az eljárást forgácsoló megmunkálásként is alkalmazzák.