Mérési körülmények hatásának vizsgálata folyadékok dielektromos jellemzőinek meghatározásánál - Kovács, Róbertné; Sziládi, Katalin; Keszthelyi-Szabó, Gábor; Beszédes, Sándor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
2017-ben beszerzésre került egy DAK-3.5 mérőrendszer, mely alkalmas folyadékok, szilárd halmazállapotú és gél állagú anyagok dielektromos paramétereinek meghatározására. Mivel a mérőrendszerrel kapcsolatban csak csekély tapasztalat áll rendelkezésre, a próbamérések során különböző folyadék halmazállapotú anyagokat vizsgáltunk, a mintatartó geometriájának, anyagának, és a mérőszonda elhelyezésének változtatása mellett. A különböző beállítások során kapott eredményeket összehasonlítottuk a gyártó által megadott kalibrációs értékekkel, illetve megvizsgáltuk, hogy a mérési körülmények milyen hatással vannak a mért dielektromos jellemzőkre.