Agroturisztikai lehetőségek Izlandon és Norvégiában szolgáltatáslogisztikai nézőpontból - Gál, József; Mucsi, Imre; Palotás, János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Két északi ország, amelyek távol esnek hazánktól, mégis érdekes turisztikai célpontként tűntek fel a közelmúltban. Ennek oka elérhetőségének egyszerűbbé válása, melyben a széles tömegek számára elérhető árú repülőjegyeket kínáló diszkont légitársaságok szerepe meghatározó. Ezzel egyidőben felmerül annak kérdése is, milyen típusú turizmus lehet előnyös, illetve fenntartható Izlandon és Norvégiában? A választ az országok turisztikai attrakcióinak vonzerejében, azok ismertségében, illetve az adott desztináció más értékeiben kell keresni. Ilyen a helyi természeti értékekre alapozott mezőgazdaság és annak terményeire épülő feldolgozóüzemek, mint kisgazdaságok. Fontos, hogy a fenntarthatóság érdekében az oktatás különböző szintjein megtörténjen a tudatformálás, és mind a fogadó fél, mind az érkező turisták tisztában legyenek a célállomás szemléletével, elvárásaival.