Klimatikus anomáliák hatása gyümölcsösök tápanyag-gazdálkodására - Nagy, Péter Tamás; Szegedi, László (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Az időjárás szerepe a termés mennyiségére és minőségére ősidőktől fogva ismert. Napjainkban a gazdálkodóknak meg kell tanulniuk ezekkel az extrém időjárási események együtt élni és ellenük a lehető legjobb technológia alkalmazásával védekezni. Jelen munkámban azt mutatom be, hogy az időjárási hatások az utóbbi évtizedekben felerősödtek, hatásaik a mai - a termés mennyiségre és minőségre érzékeny - korban felértékelődtek. A dolgozatban több éves adatsorok elemzésével azt mutatom be, hogy az extrém időjárási események gyakran ciklikusan visszatérnek és az extrémitásuk fokozódásával hatásaik többéves vegetációs ciklusokra kihatnak jelentősen befolyásolva ezzel a termőhelyen kialakult termés nagyságát és minőségét.