Baktériumkészítmény alkalmazásának hatása konténerben nevelt szamóca (Fragari A X Ananassa CV. Joly) terméshozamára - Mihálka, Virág; Palkovics, András; Király, Ildikó (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Különböző mikrobiológiai készítmények termésnövelő szerként történő alkalmazása lehetővé teheti az alkalmazott kemikáliák mennyiségének csökkentését. Kevés publikációt találunk azonban kereskedelmi forgalomban levő mikrobiológiai készítmények hatásairól. Vizsgálataink célja, hogy kontrollált kísérletek beállításával állapítsuk meg, milyen hatást fejt ki a különböző növényi növekedést serkentő rizobaktérium törzseket tartalmazó baktériumkészítmények alkalmazása szamócatermesztésben. Jelen előkísérletünkben tenyészedénybe, tőzeggel kevert komposztba ültetett szamócanövények közegét BactoFil B-10 (Agrobio) készítménnyel kezeltük, három különböző koncentrációban (1,5 l/ha, 15 l/ha, 30 l/ha), két ismétlésben. Eredményeink alapján, konténerben alkalmazva, rövidtávon csak a legmagasabb koncentráció (30 l/ha) kijuttatása esetén mutatkozott számottevő növekedés a terméshozamban.