A Papaver rhoes és a Consolida orientális csírázása nitrogén műtrágyás kezelés hatására - Ecseri, Károly; Honfi, Péter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Vizsgálatunkban két szántóföldi vadvirág ammónium-nitrátos kezelésének hatását vizsgáltuk az állományokról gyűjtött magok csírázóképességén keresztül. A termesztő-berendezésben végzett mag vetési kísérlet során a Papaver rhoeas esetében a 12 és 24 g/m2 -es kezelések negatív hatásúnak bizonyultak a kontroll állományhoz képest a vizsgált paraméterek tekintetében. A Consolida orientális fajnál elhúzódó magfejlődést tapasztaltunk. A csírázásdinamikai elemzés során a legnagyobb műtrágya dózisban részesült állományról gyűjtött propagulumok értékei voltak gyengébbek, a többi kezelés pozitív hatású volt a kontrollhoz viszonyítva.