Az Alkatrész Kft. készletezés hatékonyságának vizsgálata - Fazekas, Andrea (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
Cikkemben egy hazai vállalat, az Alkatrész Kft. készletgazdálkodásának hatékonyságát vizsgálom. A vállalkozás két üzlethelyisége mellett több raktárt és letéti készletet is tart, így a cég vagyonának meghatározó része áll a készleteiben. A Kft. készletgazdálkodásának hatékonyságát a készletek forgási sebessége, az átlagos raktározási idő és a készlethatékonysági mutató kiszámításával elemzem. A vizsgálathoz szükséges adatokat és információkat egy strukturált interjú keretében kaptam meg a cég kereskedelmi vezetőjétől. A számítások elvégzése közben azt tapasztaltam, hogy a vállalkozás készletgazdálkodása nem túl hatékony. Ez nem feltétlenül jelenti a vállalat kudarcát, viszont célszerű lenne a termékek értékesítésének fellendítésre megfelelő marketing stratégiát alkalmazni, valamint mielőbb értékesíteni a nagy értékű speciális gyártású termékeket.