A multifunkcionális halgazdaságok szerepe és jelentősége - Bozánné Békefi, Emese; Gyalog, Gergő; Váradi, László (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2017)
A vidéki gazdaság részét képező tógazdaságok amellett, hogy halat állítanak elő, értékes vízi élőhelyként működnek, hozzájárulnak az ökoszisztéma minőségének megőrzéséhez és gazdagításához, fontos szerepet játszanak a vízgazdálkodásban és a tájkép formálásában, szolgáltatásokat nyújtanak a különböző szabadidős tevékenységek számára, és hozzájárulnak a kulturális értékek megőrzéséhez. A multifunkcionális halgazdaságok működésével kapcsolatos magyarországi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a halgazdálkodás tevékenységeinek diverzifikálása jó lehetőséget jelent a fenntartható tógazdálkodás fejlesztésére. Szükség van azonban a multifunkcionális halgazdálkodás sajátosságainak, illetve a különböző funkciók közötti összefüggések jobb megértésére, amelyek jól meghatározott kutatási programokat igényelnek. A multifunkcionális tógazdaságok jelentős mértékben hozzájárulhatnak a vidéken élők megélhetésének javításához, a biológiai sokféleség fenntartásához és erősítéséhez, ha a multifunkcionális tógazdaságok társadalmi és környezeti hasznát jobban elismerik és támogatják.