Pneumatikus izom végrehajtók vizsgálatára alkalmas kísérleti berendezés tesztelése - Sárosi, József; Csikós, Sándor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2016)
Megnőtt napjainkban az érdeklődés az úgynevezett kontrakciós - dugattyú nélküli - pneumatikus munkahengerek iránt. E pneumatikus végrehajtók a klasszikus, ipari környezetben fellelhető alkalmazásokon (pl. lyukasztógép, papír- és fóliatekercselő, emelőszerkezet, illetve vibrációs tölcsér) túl egyre fontosabb szerepet játszanak az orvostudomány (pl. művégtag mozgatása), valamint a robotika (pl. ugráló és sétáló robotok) területén is. E cikkünkben egy olyan kísérleti berendezést tesztelünk, melyet az ilyen végrehajtók legfontosabb jellemzőinek meghatározására fejlesztettünk ki.