Határon túli elhunyt híres magyar nemesítőink - Matuz, János (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2016)
A külföldön jelentős sikereket elért magyar növénynemesítők és alkotásaik idehaza alig ismertek. E cikk közülük a közelmúltban elhunyt nemesítők (Linner Bertalan, Veneny Lajos, Bartalos Menyhért, Rákóczi Lajos, Szarnák István, Berényi János és Derera Miklós) életét és munkáságát ismerteti. Ők számos növényfaj pl. szőlő, gabona, dinnye, lencse, köles, tökfélék, gyapot, dísznövény stb. nemesítésével jelentősen hozzájárultak hazájuk növénytermesztésének fejlesztéséhez.